Neden YÖS Kursu

NEDEN TR-YÖS KURSU

                 Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (TR-YÖS), Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında okumak isteyen yabancı uyruklu öğrencilerin girecekleri ve sonuçlarını bu kurumlara kabul için başvururken kullanabilecekleri bir sınavdır. Bu sınav 2010 yılına kadar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nce (ÖSYM) yapılmaktaydı, aynı yıl içerisinde ve 2011 yılında alınan kararlarla Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavlarını T.C. üniversiteleri kendi bünyelerinde düzenlemektedirler.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (TR-YÖS) Soruları Hangi Derslerden Oluşuyor?

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı  Temel Öğrenme Becerileri Testi ve Türkçe Testi olmak üzere iki farklı bölümden oluşur. Temel Öğrenme Becerileri Testi; matematik, geometri ve IQ üzerine olurken Türkçe Testi isteğe bağlı olarak cevaplanır.

Temel Öğrenme Becerileri Testi İngilizce ve Türkçe olmak üzere iki farklı dilde soruluyor.

Adayların soyut düşünme güçlerini ölçen Temel Öğrenme Becerileri Testi puanı, üniversitelerin öğrenci kabulünde esas aldıkları puan türüdür. Adayların bu test türünden aldıkları puanlar hesaplanır ve puan sıralamasına göre lisans veya ön lisans bölümlerine kabuller gerçekleşir.

Bazı üniversiteler Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı kapsamında; fizik, kimya, tarih ve coğrafya gibi alanlarda sorulara da yer verirler.

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavları’nda yer alan Türkçe Testi ise üniversite programlarına girişlerde dikkate alınmaz. Üniversiteye kabul edilmiş öğrencilerin cevapladığı Türkçe Testi soruları; öğrencilerin yeterli Türkçe bilgisine sahip olup olmadığını ölçer. Bu sınavdan belirlenen puanı alamayan öğrenciler bölüm derslerine geçmeden önce bir yıl süreyle Türkçe hazırlık programına katılırlar. Ertesi yıl tekrar girecekleri sınavlarda başarılı olurlarsa bölümlerine geçiş hakkı kazanırlar.

BU SINAVA KİMLER GİREBİLİR ?

Başvuracak adayların, lise son sınıfta olmaları ya da mezun durumda bulunmaları koşuluyla;

  • T.C. uyruklu olup ortaöğreniminin (lise) tamamını Türkiye’de veya KKTC’de tamamlayanların,

  • Yabancı uyruklu olanların,

  • Doğumla Türk vatandaşı olup da İçişleri Bakanlığı’ndan Türk vatandaşlığından çıkma izni alanlar ve bunların Türk vatandaşlığından çıkma belgesinde kayıtlı reşit olmayan çocuklarının Türk Vatandaşlığı Kanunu uyarınca aldığı Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge sahibi olduklarını belgeleyenlerin, (5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 7. Maddesinde “(1) Türkiye içinde veya dışında Türk vatandaşı ana veya babadan evlilik birliği içinde doğan çocuk Türk vatandaşıdır.” hükmü bulunmakta olup, yurt dışından kabul kontenjanlarına başvuracak adayların Türk Vatandaşlığı Kanunu’nu incelemelerinde yarar bulunmaktadır.),

  • Yabancı uyruklu iken sonradan kazanılan vatandaşlık ile T.C. vatandaşlığına geçenlerin / bu durumdaki çift uyrukluların,

  • 01/02/2013 tarihinden önce yurtdışında ortaöğretime devam eden T.C. uyruklu öğrencilerden ise ortaöğretiminin (lise) son üç yılını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) yurt dışından öğrenci kabul kontenjanlarına başvuru yapabileceğine”

  • 01/02/2013 tarihinden sonra yurt dışında ortaöğretime başlayan adayların yurt dışından kabul kontenjanlarına ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC hariç yabancı bir ülkede tamamlayanların (ortaöğretiminin (lise) tamamını KKTC dışında yabancı bir ülkedeki MEB nezdinde açılmış olan Türk okullarında tamamlayanlar dahil) başvuru yapabilmelerine

  • KKTC uyruklu olup; KKTC’de ikamet eden ve KKTC’de ortaöğrenimini (lise) tamamlayan GCEAL sınav sonuçlarına sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacakların, başvuruları kabul edilir.

  • KKTC uyruklu olanların (ortaöğreniminin tamamını (lise) KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

  • 2.koşulda tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların 4.koşuldaki şartları sağlayanlar hariç),

  • Uyruğundan birisi KKTC olan çift uyrukluların (ortaöğreniminin (lise) tamamını KKTC liselerinde bitirip GCE AL sonucuna sahip olanlar ile 2005-2010 tarihleri arasında diğer ülkelerdeki kolej ve liselere kayıt yaptırıp eğitim alarak GCE AL sınav sonuçlarına sahip olan veya sahip olacaklar hariç),

 

  •  Türkiye’deki büyükelçilikler bünyesinde bulunan okullar ile Türkiye’de bulunan yabancı liselerde öğrenimlerini gören T.C. uyruklu olan veya a maddesinin 2 numaralı bendinde tanımlanan doğumla ilk uyruğu T.C. olan çift uyrukluların, başvuruları kabul edilmez.

NUMARANIZI BIRAKIN
SİZİ ARAYALIM