TÖMER Nedir?

                   Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER), Türkiye’deki yabancı öğrencilere ve yetişkinlere Türkçe eğitimi vermek, Türkçe’yi doğru öğretmek ve bu eğitimlerin sonunda da eğitime katılan kişiye resmi ve gayri resmi  kurumlarda geçerli olan sertifika vermek amacıyla yapılmaktadır.

                 Türkiye’de yaşayan Yabancı Öğrencilerin veya Yetişkinlerin Türkçe konuşmayı, okumayı ve yazmayı bilmesi gerekir. Bunun birden çok sebebi vardır.

Örneğin; yabancı uyruklusunuz ve Türkiye’de üniversite okumak istiyorsunuz. Bu durumda hedeflediğiniz üniversiteye kabul edilme esnasında gireceğiniz sınavlar Türkçe olacaktır. Bu tür üniversiteye giriş sınavlarında da başarılı olmak için Türkçe bilmek şarttır. 

Türkiye’de yaşamayı düşünüyor veya uzun süre kalma fikriniz varsa resmi işlerinizde, iş görüşmelerinizde, sosyal hayatınızda, çevrenizle oluşacak diyaloglarda Türkçe olmazsa olmazdır!

Türkçe eğitiminin başlangıcında her birey öncelikle seviyesinin belirlenmesi amacıyla teste tabi tutulur. Bu testin sonucunda da katılması gereken seviye ve hangi eğitimleri alacağı belirlenir.

TÖMER eğitiminde yer alan basamaklar ve seviyeler şu şekildedir;

  • A1: Birey, günlük hayatta herkes tarafından bilinen çok basit tümcelerden yararlanarak temel ihtiyaçlarını karşılayabilir. Kendini ya da başkasını tanıtabilir. Karşısındaki kişi ona yardımcı olup açık ve yavaş konuşursa iletişimi gerçekleştirebilir.
  • A2: Birey, kendisine yakın çevre ve konularla ilgili olan basit tümceler ve terimleri kullanarak iletişimi gerçekleştirebilir. Çok sık karşılaştığı durumlarla ilgili basit bilgi alışverişini gerçekleştirebilir.
  • B1: Dilin açık ve net kullanıldığı yazıların ana fikrini anlayabilir. İlgi alanı ile ilgili zor metinleri de anlayabilir. Basit ama birbirleriyle bağlantılı tümceler kurabilir. Yolculuklarda ortaya çıkabilecek sorunların üstesinden gelebilir. Yaşadığı olaylar hakkında bilgiler verebilir.
  • B2: Karmaşık metinlerin ana fikrini anlayabilir. Alanıyla ilgili terimlerini bilir ve bu terimlerden yararlanarak görüşmeler yapabilir. Kendini akıcı ve hızlı şekilde ifade edebilir. Bir konu hakkında açık ve ayrıntılı bilgi verebilir. Güncel bir soruyu cevaplayabilir, olumlu ve olumsuz yönleriyle bilgiler verebilir.
  • C1: Uzun ve karmaşık metinleri anlayabilir ve ayrıntılı özetler çıkarabilir. Fazla sözcük arayışına girmeden kendini akıcı ve hızlı bir şekilde ifade edebilir. Dili toplumsal ve mesleki hayatında ya da eğitimde etkili bir şekilde kullanabilir. Kendini açık, planlı ve ayrıntılı bir şekilde karmaşık konular hakkında ifade edebilir.
  • C2: Okuduğu, dinlediği hemen hemen her şeyi zorlanmadan anlayabilir. Farklı kaynaklardan edindiği yazılı ya da sözlü bilgileri özetleyebilir ve bu konular hakkında bir bütünlük içerisinde açıklamalar yapabilir. Düşüncelerini hızlı, çok akıcı ve çok açık bir şekilde ifade edebilir. Karmaşık konularda ayrıntıları ayırt edebilir ve bunları aktarabilir.

AYRINTILI BİLGİ ALMAK İÇİN NUMARANIZI BIRAKIN SİZİ ARAYALIM